Hey Guest.  Log in now(0)
Terms & Conditions

CARA MEMBUAT PESANAN :

1. Klik Login

 

2. Klik dekat ruangan New Customer dan isikan detail. Kemudian klik Sign Up Now.

 

3. Klik item yang diingini.

 

4. Klik button "Add to cart"

5. Klik "Shopping Cart" sekiranya anda tidak mahu menambah item lain atau klik "Back to shop" sekiranya anda ingin menambah item lain.

 

6. Masukkan code DEXANDRALOVERS untuk dapatkan diskaun khas bagi setiap pembelian 2 botol ke atas (CODE TELAH EXPIRED). Setiap pembelian 2 botol De'Xandra Perfume dalam 1 invois akan dapat FREE 1 botol Tester 3ml. Pilih Button Walk In sekiranya anda ingin mengambil sendiri pesanan anda di premis kami. Pesanan anda akan terbatal sekiranya tidak dituntut dalam masa 1 hari selepas booking. Klik button Continue to Step 2 untuk ke langkah seterusnya.

 

7. Isi maklumat lengkap dan pastikan poskod adalah tepat. Klik button "Continue to Step 3".

 

8. Tandakan ruangan MANUAL PAYMENT sekiranya anda tidak mahu dikenakan yuran proses.

bayaran boleh dibuat melalui akaun :

NORAZURA BINTI AMRANI 

MAYBANK :502184059181 atau

CIMB : 7046011170

Sila masukkan email : dexandralovers@gmail.com beserta nombor invois ketika anda membuat transaksi manual secara online.

Sekiranya anda membuat bayaran melalui cash deposit atau mesin ATM, anda boleh mengemukakan salinan resit melalui :

Whatsapp : 019-5469259

Email : dexandralovers@gmail.com

*sertakan nombor invois ketika anda mengemukakan resit tersebut.

Klik button Continue to Step 4.

 

9. Semak pesanan anda dan klik button Proceed to Check Out.

 

10. Pesanan anda telah disahkan. Anda boleh mula membuat bayaran untuk pesanan anda sekiranya anda memilih manual payment sebelum ini. Pesanan anda akan terbatal secara automatik sekiranya tiada sebarang bayaran yang diterima dalam tempoh 24 jam. Sila submit pesanan baru sekiranya pesanan anda telah dibatalkan.

KETERANGAN :

--> Item yang dipesan akan dihantar menggunakan pos laju. 

--> Penghantaran setiap hari kecuali Sabtu minggu pertama dan Cuti Umum.

--> Tracking number akan diberikan di ruangan My Account. Sila klik button SHIPPED untuk menyemak Tracking Number.

--> Pesanan dan bayaran yang telah dibuat tidak boleh dibatalkan.

--> Barang yang diterima tidak boleh dipulangkan melainkan terdapat kerosakan. Walaubagaimanapun pihak kami sentiasa memastikan setiap barang yang dijual kepada customer tidak mengalami sebarang kerosakan sebelum dikirimkan kepada customer dan tiada sebarang aduan kerosakan yang kami terima setakat ini.

--> Pihak kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku kehilangan, kerosakan atau barang pecah ketika barang telah berada di dalam kendalian pihak Pos Laju. Ini adalah kerana pihak kami telah mengambil langkah2 keselamatan dengan membalut setiap barang yang dikirim kepada customer menggunakan bubblewrap yang sangat tebal.

--> Sekiranya ternyata terdapat kesilapan daripada pihak kami seperti silap jenis bau yang diterima daripada yang telah dipesan oleh customer, customer perlu memulangkan barang tersebut di dalam tempoh 7 hari selepas tarikh pesanan diterima seperti yang tercatat di dalam sistem Pos Laju. Kos pos akan ditanggung oleh pihak kami :)